'Voor mezelf beginnen'…
.......…is een bekende toekomstdroom: veel Nederlanders zien zichzelf ooit een bedrijf starten. In Nederland kiezen steeds meer professionals binnen het vakgebied finance ervoor om als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) te werken. Deze trend is het resultaat van verschillende factoren, zoals flexibiliteit, autonomie en de mogelijkheid om eigen tarieven te bepalen. Hoewel het werken als zzp'er in de financiële sector vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. In dit artikel hebben we vijf voor- en nadelen op een rij gezet om je te helpen bepalen of het voor jou interessant is om te kiezen voor zelfstandigheid. Wil je gaan starten als zelfstandig interim professional? Neem dan na het lezen contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!
Voordeel #1: flexibiliteit
Misschien wel het bekendste pluspunt van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bepaalt dus vaak zelf waar, wanneer en hoe je jouw werkzaamheden inricht. Op een weekdag vrij nemen en jouw uren in het weekend of in de avonduren inhalen? Geen probleem.
Heb je een afspraak bij de tandarts staan, moet je thuis de loodgieter opvangen of moet jij de kinderen ophalen van hockeytraining? Dan hoef je daarvoor geen toestemming bij de baas te vragen. Dat ben je tenslotte zelf.
Voordeel #2: je netwerk vergroten
Als zelfstandige professional werk je vaak aan uiteenlopende projecten bij meerdere klanten of organisaties. Wanneer je fulltime een aantal maanden aan een specifieke opdracht werkt, leer je het bedrijf persoonlijk kennen. Die opdrachtgever of contactpersonen bij de organisatie kun je aan je netwerk toevoegen. Een actief netwerk zorgt weer voor aanwas van nieuwe klussen en brengt je in contact met interessante relaties. Als je voor meerdere bedrijven of cliënten werkt, krijg je een exclusief kijkje 'in de keuken'. Ook die kennis kan leiden tot nieuwe businesskansen.
Voordeel #3: dingen doen die jij leuk vindt
Een positief aspect van het zelfstandig ondernemerschap is dat jij tot op zekere hoogte zelf bepaalt:
- Wat voor werk je doet
- Welke opdrachten je aanneemt (en welke klussen je liever aan je voorbij laat gaan)
- Op welke gebieden je jezelf verder wilt ontwikkelen
Als ondernemer loop je doorgaans meer risico dan iemand die in vaste dienst is. Zo ben je als zzp'er zelf verantwoordelijk voor het:
- Werven van opdrachten/klanten
- Opbouwen van pensioen
- Afsluiten van verzekeringen
Voordeel #5: veel afwisseling in je werk
Wanneer je als zzp'er in korte tijd voor jouw opdrachtgevers meerdere dingen kunt oppakken, blijft het 'rondje om de kerk'-gevoel vaak langer uit dan wanneer je dag in dag uit hetzelfde type werk doet. Overigens zijn er ook zelfstandigen te vinden die van enige vastigheid houden en de voorkeur geven aan het opbouwen van een langdurige relatie met een klant of opdrachtgever, zodat ze voor een langere periode verzekerd zijn van inkomsten. Maar: de mogelijkheid om te kiezen voor een andere opdrachtgever of nieuw project is er altijd. Dus geeft een bestaande opdracht of specifieke taak jou niet langer de energie die je ooit van dit werk kreeg? Dan kun je altijd besluiten om op zoek te gaan naar iets anders.
Als zelfstandige heb je de toekomst immers dus deels in eigen hand. Als jij goed met die verantwoordelijkheid (en bijbehorende risico's) kunt omgaan, is zzp'er worden misschien wel de beste beslissing die je zult nemen. Je kunt er ook nog voor kiezen om zzp'er te worden naast je vaste baan. Dan heb je de afwisseling die je wil, maar ook een vast inkomen.
Ook benieuwd naar de nadelen en risico's van zelfstandig interim finance professional worden?
Ondernemen kan ook nadelen hebben. Je krijgt geen vakantiegeld of kerstpakket, je kunt je geïsoleerd voelen en bent geen onderdeel van het bedrijf of team én je kunt als zzp’er te maken krijgen met verschillende risico’s. Je loopt bijvoorbeeld financieel risico, risico op een conflict met een opdrachtgever, risico op arbeidsongeschiktheid of het risico dat je bedrijf stil komt te liggen door allerhande externe oorzaken die je zelf niet in de hand hebt. Wat kunnen de nadelen zijn van zelfstandige interim professional zijn
Nadeel #1: Financiële onzekerheid
Als zelfstandig interim professional ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Het bestaan als ondernemer is onzeker. Dat is spannend en avontuurlijk, maar het kan ook voor veel stress zorgen. Vooral als je elke maand netjes je hypotheek en andere vaste lasten moet betalen.
Nadeel #2: Je bent zelf verantwoordelijk voor risico’s
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor belangrijke risico’s die je loopt. Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld als ondernemer voor schade aan spullen, er kan een zakelijk conflict met een klant of opdrachtgever ontstaan of je opdrachtgever gaat failliet waardoor je facturen niet betaald worden. Wil je als zzp’er slapeloze nachten voorkomen? Bedenk dan voor jezelf welke risico’s je voor jezelf wilt afdekken door verzekeringen af te sluiten. Kies bijvoorbeeld voor een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering. En wil je geen betalingsrisico lopen, verkoop je facturen dan via factoring. Of zorg voor een flinke buffer waarmee je bepaalde risico’s kunt afdekken.
Nadeel #3: Gevolgen van arbeidsongeschiktheid moet je zelf opvangen
Als zzp’er moet je er zelf voor zorgen dat je elke maand je vaste lasten kunt betalen. Wanneer alles goed gaat, is dat natuurlijk geen probleem. Maar wat doe je als je tijdelijk niet kunt werken? Heb je een buffer opgebouwd waarvan je een periode kunt leven? Je hebt immers geen recht op een uitkering als je niet langer in loondienst voor een werkgever werkt. Je kunt het risico op arbeidsongeschiktheid als zzp’er zoveel mogelijk afdekken door goed voor jezelf te zorgen en een financiële buffer op te bouwen van minstens 3 maanden. Daarnaast kun je onderzoeken welke extra maatregelen je eventueel wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor deelname aan een broodfonds of je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als zzp’er.
Nadeel #4: Zelf pensioen opbouwen
Nog een belangrijk nadeel van zzp’er zijn: je moet zelf een pensioen opbouwen.
Nadeel #5: Isolatie
Werken als zzp'er kan soms eenzaam zijn, vooral als je gewend bent om in een teamomgeving te werken. Het ontbreken van collega's kan leiden tot een gebrek aan sociale interactie en ondersteuning, wat van invloed kan zijn op het welzijn en motivatie.
Wil je na het lezen van dit artikel gaan starten als zelfstandig interim professional? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!
(Gebaseerd op: https://www.ikgastarten.nl/zzp/5-grote-voordelen-van-zzper-zijn) « Terug