Veelvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Met zelfverzekerde antwoorden op veelgestelde vragen ben je jouw concurrenten een stap voor. Sollicitaties verlopen niet volgens een vast stramien, maar er zijn een aantal vragen die bijna altijd worden gesteld. Hier volgt een lijst met veelgestelde vragen en aanwijzingen over de manier waarop je deze kunt beantwoorden.

Wat kun je over jezelf vertellen?
Met deze vraag wordt het gesprek vaak geopend en daar je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk, behoort deze meteen ook tot de belangrijkste vragen. Begin met de hoogste opleiding die je hebt genoten en bespreek dan de functies uit je loopbaan tot nu toe. Je kunt daarbij de volgorde van je cv aanhouden. Geef voorbeelden van prestaties die je hebt geleverd en vaardigheden die je hebt verworven. Blijf bij de hoofdlijnen. Als de interviewer over een bepaald aspect meer informatie wil hebben, dan zal hij of zij je om toelichting vragen.

Wat zijn je sterke kanten?
Kies de drie belangrijkste eigenschappen waarmee jij denkt deze baan binnen te kunnen halen en licht toe hoe je deze sterke eigenschappen hebt toegepast in een werksituatie. Dit kunnen concrete vaardigheden zijn zoals kennis van een specifieke programmeertaal, maar ook minder tastbare vaardigheden zoals goed leiding kunnen geven.

Wat zijn je zwakke kanten?
Het beste kun je een bepaalde vaardigheid noemen die je geprobeerd hebt te verbeteren. Als je computervaardigheden bijvoorbeeld niet zo goed zijn, kun je dit als een zwak punt noemen. Vertel de interviewer daarbij over cursussen of andere inspanningen die je hebt geleverd om je vaardigheden te verbeteren.
Waarom moeten wij jou in dienst nemen; wat kun jij ons bedrijf bieden dat andere kandidaten niet hebben? Wat maakt jou bijzonder en waar ben je goed in?
Het functieprofiel geeft aanwijzingen over de eigenschappen waarnaar het bedrijf op zoek is. Een voorbeeld van een goede openingszin is: "Mijn kracht zit in mijn vermogen sterke technische vaardigheden te combineren met duurzame klantrelaties". Je kunt er specifieke voorbeelden aan toevoegen van resultaten die je in je carrière tot nu toe hebt behaald.

Wat zijn jouw doelen; wat wil je over vijf jaar bereikt nebben?
Het is raadzaam hier doelen voor zowel de korte als de lange termijn te noemen. Vertel in welke functie je uiteindelijk terecht wilt komen en welke stappen je moet zetten om dat te bereiken. Leg uit hoe de functie, waarnaar je gesolliciteerd hebt, hierin past. Toon de werkgever dat je ambitie hebt en dat je vastbesloten bent om in elke baan, die je dichterbij je droombaan brengt, maximaal te presteren.

Waarom wil je voor ons werken?
De interviewer verwacht hier een goed doordacht antwoord op. Als je je hebt voorbereid op het gesprek, dan heb je inzicht in de waarden, missie, ontwikkelingsplannen en producten van het bedrijf. Leg aan de hand van deze informatie uit, hoe jouw doelen en ambities passen bij de cultuur van het bedrijf en waarom je graag voor het bedrijf wilt werken.

Welk salaris wil je gaan verdienen?
Op deze vraag kun je je voorbereiden door ervoor te zorgen dat je weet wat iemand met jouw vaardigheden verdient. Het is verleidelijk, maar probeer geen specifieke bedragen te noemen, dit kan nadelig uitpakken als je later moet onderhandelen. De interviewer zal er begrip voor hebben als je aangeeft dit niet te willen bespreken totdat je een aanbod hebt ontvangen. Als de functieomschrijving een indicatie van het salaris geeft, kun je hiernaar verwijzen en aangeven dat dit ongeveer overeenkomt met het salaris dat je in gedachte had.

« Terug